KG+ Kyotographie: Suteki

“Your work is very suteki” aldus een Japanse bezoeker.

素敵 suteki prachtig; schitterend; geweldig; enig; verrukkelijk; heerlijk; uniek; magnifiek; fantastisch; formidabel; bovenste beste; uitstekend; prima; eersteklas; super; alleraardigst; fraai; schattig; fijn; leuk; mooi; beeldig; bijzonder; puik; lekker; reuze; [inform.] gaaf; swell; [inform.] mieters; [volkst.] jofel; [m.b.t. ideeën] knots; lumineus; grandioos; briljant; voortreffelijk

Als ik bovenstaande vertaling mag geloven, is dat een mooi compliment. En, complimenten, die kreeg ik meer tijdens de tentoonstelling van Kyotographie+.

Kyotographie (zonder plus) is een gerenommeerd fotografiefestival in Kyoto, Japan, waar internationaal bekende fotografen als Erwin Olaf exposeren. Tegelijkertijd is er een satelietfestival, Kyotographie+ (KG+) voor ander fotografie talent, waar ik voor geselecteerd was.

Ik exposeerde een selectie werken ‘Schoonheid van het Niets’ bij Galerie Make. Het gebouw waar deze galerie onderdeel van uitmaakt, was vroeger een fabriek. Deze locatie met rafelrandjes paste goed bij mijn werk. Naast de galerie was het pand gevuld met allerlei creatieve kleine bedrijfjes. Ook was er een smaakvol ingericht restaurant waar we heerlijk konden lunchen.

IMG_3688  L1140576  L1140580

IMG_6132  IMG_3633  IMG_3631  IMG_3689

Ik heb nog nooit een publiek gehad dat met zoveel aandacht mijn werk heeft bekeken. Van dichtbij, dan van veraf, dan het bijschrift met informatie over locatie en de oorspronkelijke functie van het gefotografeerde erop uitvoerig lezend en dan weer even van veraf bekijkend. En dat ritueel dan herhaald bij alle foto’s. Het was een pracht ervaring om mee te maken.

IMG_6160  IMG_6090  KG+ Beauty of Nothingness 02_Joeri van Beek

IMG_6159  IMG_3639  IMG_3625

IMG_6136  L1140545  KG+ Schoonheid van het Niets_Joeri va Beek

Rest mij nog Koji en Yuri Yagi en hun hulptroepen te bedanken voor alle hulp en advies. Morfo voor haar hulp bij de inschrijving, Judith voor haar push om een persbericht uit te doen. Florine voor het redigeren van dit bericht. Hans en Karin voor het meenemen van mijn foto’s, het inlijsten ter plekke en het flyeren in Kyoto tijdens hun verblijf in Japan. Stefan voor alle hulp thuis en af en toe een luisterend oor. Peter voor het aanleveren van locatie-foto’s. Igor voor het meelezen en corrigeren van de verhalende bijschriften. Miki voor het helpen afbouwen van de tentoonstelling en het meereizen naar Tokyo. En natuurlijk mijn zus, Mira, die mee ging voor raad en daad en nog veel meer.

Bekijk hier het interview dat de KG+ organisatie met mij over ‘Schoonheid van het Niets’ had.

Lees hier nog de blog over foto-safari’s voor, tijdens en na de tentoonstelling.