alles is geweest

Joeri van Beek werkt als kunstenaar met het motto ‘Schoonheid van het Niets’.

 

alles is geweest gaat over de hechte band tussen oma en kleindochter en hoe het geheugen van oma langzaam vervaagt.

 

In de talloze kattebelletjes die haar oma schreef als geheugensteuntjes om gisteren, vandaag en morgen uit elkaar te houden zag Joeri – ondanks het verdriet – ook schoonheid. Sommige leken welhaast gedichtjes, andere grafische kunstwerkjes.

 

In het ontroerende verslag van Joeri worden persoonlijke jeugdherinneringen afgewisseld met verhalen over oma die er het beste van probeert te maken, ondanks haar dementie. De illustraties van de briefjes verbinden het geheel en geven er extra gelaagdheid aan.

 

De bundel is prachtig vormgegeven door Erla van der Pauw, gedrukt door ZwaanLenoir en ingebonden door Patist.

 

Joeri van Beek schreef eerder Wasgoed, met rake observaties en intieme verhalen over haar ontmoetingen met bezoekers in een wasserette.

Concept, tekst en beeldmateriaal
Joeri van Beek (Schoonheid van het Niets)

Ontwerp Erla van der Pauw & Joeri van Beek
Uitgever BoekenGilde
Druk Zwaan Lenoir
Binder Patist

Waar kan ik een exemplaar bestellen?

(€24,95 excl verzendkosten)

Mail joerivanbeek@yahoo.com
of  koop/bestel bij Boekhandel De Vries van Stockum in Den Haag.

Over het ontwerp

Het ontwerp van alles is geweest is gebaseerd op de gelaagdheid van de inhoud van de bundel. De verhalen van Joeri van Beek zijn op geprinte boekpagina’s geplaatst. Zo ontstaat er een boek in een boek.

De achterliggende beelden dienen als decor voor de verhalen en herinneringen aan vroeger. Ook zijn lagen over elkaar heen geplaatst, citaten uit briefjes van oma – zij liet in de tijd dat zij dementie had, geen stukje papier onbenut om de verwarring en onduidelijkheid de baas te worden – staan af en toe verticaal op het papier. Soms worden de briefjes juist getoond in hun originele staat. Deze staan symbool voor de manier waarop oma de gebeurtenissen van vandaag en gisteren uit elkaar probeerde te houden.

De bundel is gedrukt op Munken Polar Rough, wat een mooie sfeer van vroeger en vergane tijden brengt. Het binnenwerk is met Zwitserse bindwijze genaaid gebrocheerd met een wit linnen bandje. De titel ‘alles is geweest’ is subtiel op de cover middels een preeg extra geaccentueerd.

boekpresentatie

Op vrijdag 14 oktober 2022 nam Edwin Rutten het eerste exemplaar alles is geweest in ontvangst tijdens de drukbezochte boekpresentatie bij boekhandel De Vries Van Stockum in de historische Haagse Passage.

Meer informatie