Verhalenbundel ‘Wasgoed’

In de korte verhalen neem ik de lezer mee met de onverwachte ontmoetingen die ik had in een wasserette tijdens mijn bijbaantje twee jaar geleden. Mijn werk als beeldend kunstenaar brengt niet altijd brood op de plank en dus stroopte ik mijn mouwen op in een wasserette in de Haagse Frederik Hendriklaan. Mijn fotografisch oog kwam daar in competitie met mijn luisterend oor; zoveel mooie, persoonlijke verhalen en gebeurtenissen die ik daar niet had verwacht! Vrolijke, droevige, verwarde, eigenwijze, knorrige, lieve en vaak wat oudere mensen kwamen daar niet alleen hun was brengen, maar vaak ook hun hart luchten. En ik schreef die verhalen op, met een glimlach en met respect.

Het boekje is ontworpen door grafisch ontwerper Erla van der Pauw en uitgegeven door het BoekenGilde. De verhalen zijn symbolisch tussen foto’s van het wasgoed gelegd; foto’s waar de tand des tijds duidelijk te zien is. Het boekje is genaaid gebonden met een open rug. Het witte garen van het inbinden is zichtbaar, passend bij de rafels van het versleten wasgoed.

 

De tekst op de achterflap beschrijft het bundeltje goed:
“De WASGOED-verhaaltjes van Joeri van Beek zijn als snoepgoed! Als je er eenmaal aan begint, is dit bundeltje met twintig korte verhalen moeilijk weg te leggen. Het zijn dierbare ontmoetingen tussen de wasvrouw en haar klanten. Het gaat meestal over mensen van gevorderde leeftijd die vertellen over hun leven. De vertellingen vinden altijd plaats op dezelfde locatie: de wasserette waar Joeri werkt. Dat geeft de verhaaltjes iets intiems. Iets breekbaars. Het hoort ook een beetje bij wasgoed. De lakens en handdoeken zijn weer fris en opgevouwen. Alsof er niets is gebeurd. Maar in de levens van de klanten, die hun was komen ophalen, is vaak veel gebeurd.
De verhaaltjes ademen een sfeer van contemplatie, van relativering, van zoete mijmering. Niks hoogdravends moet de lezer hier verwachten. Maar eerder het persoonlijke, intieme. Daar heb je het weer: wasgoed. Wat is er intiemer dan dat? Je krijgt het gevoel dat het ooit drukker was in het leven van de klanten en dat het nu stiller is geworden waardoor een praatje met de wasvrouw een welkome afleiding is. Soms is de aanleiding voor het bezoek aan de wasserette een concrete gebeurtenis zoals een huwelijk. Soms ook moet er alleen een knoop aangezet worden aan een overhemd waarna de klant zijn hele leven in vogelvlucht uit de doeken doet.
Joeri werkt inmiddels niet langer in de wasserette. Wat rest zijn de verhaaltjes.”


Wasgoed
Concept, tekst en fotografie: Joeri van Beek (Schoonheid van het Niets)
Uitgever: BoekenGilde
Druk: Drukkerij Edauw & Johannissen
Ontwerp: Erla van der Pauw
Prijs: € 24,95 excl verzendkosten

 

Wil je ook een exemplaar?
Stuur mij een DM of mail joerivanbeek@yahoo.com en ik zorg dat het je richting op komt.
Het boekje is ook te koop bij Boekhandel De Vries van Stockum in Den Haag.

 

In de pers
Lees de hartelijke aanbeveling van Edwin Rutten op zijn website (vergeet niet even op het filmpje te klikken!).
Bekijk de publicatie ‘De schoonheid van de wasserette’ in Den Haag Centraal van Hoofdredacteur Herman Rosenberg.
Bekijk ook de publicaties in tijdschriften Flow en Happinez.