Fotosafari’s tijdens Kyotographie +

“Beauty can be all around you. It depends on how you observe or at what angle…”

Dat vertelde ik enthousiast aan geïnteresseerde bezoekers bij mijn tentoonstelling tijdens Kyotographie+ in Japan. ‘Schoonheid van het Niets’. Maar zo makkelijk is het natuurlijk niet.

Af en toe werd ik zittend in galerie Make in hartje Kyoto, toch een beetje onrustig. Het was niet aannemelijk dat ik op korte termijn weer in Japan zou zijn en ik wilde ook nog schatzoeken met mijn camera. Dus ‘ontsnapte’ ik op rustige momenten om op straat op zoek te gaan naar ‘Schoonheid van het Niets’. In Kyoto, waar het extra goed speuren is, aangezien de straten smaakvol opgeruimd en aangeharkt zijn. Een abstracte compositie heb ik niet gevonden maar gelukkig gold ook hier de regel: áls je op pad gaat, kom je altijd wel íets tegen.

Zo vond ik op een prullenbak in een parkje in Kyoto een ontevreden Verborgen Beestje. Het doet mij denken aan een hondje dat zwemt in het water.

Kyoto #03 Japan_context 02a _foto Mira van Beek   Kyoto #03 Japan_ ©Joeri van Beek

Op een lantaarnpaal vond ik een vliegend Verborgen Beestje. Door de gele en zwarte kleur, associeer ik het met een bij.

Kyoto #01 Japan_context 02_foto Mira van Beek   Kyoto #01 Japan ©Joeri van Beek

Op een wabi sabi wand viel mijn oog op een interessant vierkantje, zwarte vormen en het uitgebleekte hout met rechtsonder een eigenwijze knoest.

Kyoto #08 Japan_contextfoto   Kyoto #08 Japan_ ©Joeri van Beek

Vlakbij de galerie zag ik onderstaand vogeltje wegvliegen.

Kyoto #04 Japan ©Joeri van Beek

In Tokyo hadden we een leuk gesprek bij de Nederlandse Ambassade over mijn deelname aan Kyotography+. Op de terugweg kwam ik een Verborgen Beestje tegen. Is het een kip, een kameel, een … ???
Het Verborgen Beest heeft in ieder geval net gepoept. En ik moest snel zijn want het water droogde heel rap op en zo verdween deze tijdelijke verschijning weer, alsof hij er nooit geweest was.

Kyoto #06 Japancontext_foto Mira van Beek   Kyoto #06 Japan

Als stille getuige kwam ik ook nog dit bescheiden Verborgen Gezicht tegen.

Kyoto #07 Japan ©Joeri van Beek

Nadat we de prachtige tentoonstelling van Issey Miyake bezochten, hadden we nog even tijd om wat te struinen in Roppongi, Tokyo. Op een optrede van een trap ontdekte ik het hoofd van een Verborgen Beestje. Hij kijkt me met ogen op steeltjes en open mond aan.

Tokyo #02 Japan_context_foto Mira van Beek   Tokyo #01 Japan

Bovenstaande locatie foto’s zijn gemaakt door mijn zus Mira. Zonder haar was ik telkens de weg kwijt geweest, had ik niet al twee keer eerder met Japan kennis gemaakt en was het niet zo gezellig geweest.

Het was heerlijk om een week alleen met ´Schoonheid van het Niets´ bezig te  zijn. Even aandacht voor datgene wat me energie geeft. Veel enthousiaste reacties ontvangen bij de expositie, interessante mensen ontmoet, (niet te vergeten heerlijk gegeten; inclusief sushi-beesten!) en ook nog wat schatten mee naar huis kunnen nemen. Genoeg ingrediënten voor een geslaagde week!

sushi

 

Bekijk hier het interview dat de KG+ organisatie met mij over ‘Schoonheid van het Niets’ had.
Lees hier mijn blog over de tentoonstelling.
Meer informatie Kyotographie+