Indrukwekkende kastanjebomen

Bij mijn expositie in het klooster in Maarssen kocht Moniek Wolters een fotoblokje uit mijn serie ‘Verborgen Beesten’ van me.

Ik had Moniek eerder ontmoet op Terschelling, waar we toevalligerwijs naast elkaar in de boerderij Castor & Pollux zaten. Zij was geïnspireerd door de afbeeldingen die op de aluminium luiken geprint waren en kwam erachter dat ik die gefotografeerd had. Ze vertelde mij over de korte gedichten ‘Kringels’ die ze schrijft en een wederzijds respect voor elkaars kunnen was geboren.

Toen ik het ‘Verborgen Beest’, destijds gevonden in Kyoto, op een avond bij haar ging afleveren, vertelde ze me dat ze met haar coach praktijk ‘Capilla’ naar een nieuw kantoor ging verhuizen vlakbij Plein 1813 in Den Haag met zijn indrukwekkende kastanjebomen. Ze vertelde dat er ruimtes waren waar je uitzicht op die prachtige, krachtige kastanjes had, maar dat haar ruimte dit iets minder had. Waarop ik reageerde: “Maar waarom haal je dan niet iets van die kastanjes naar binnen”? Ik zag al gelijk een mooie fotoserie voor me.

De volgende dag mailde Moniek me dat ze dit een interessant idee vond.

Enige tijd later ging ik, gewapend met mijn camera en mijn macrolens, op weg naar Plein 1813. In mijn hoofd zag ik prachtige groene kastanje bladeren waar het zonlicht zo mooi mee speelt. In ieder geval veel groen. Een beetje dom zou je zeggen, want in dit jaargetijde -herfst- kun je toch verwachten dat alle bomen kaal zijn. Toen ik op het plein aankwam viel de setting me dan ook erg tegen. Kale bomen, beetje somber weer en veel blik van auto’s die onder de bomen geparkeerd stonden. Ik maakte een paar nietszeggende foto’s van takken in de lucht en schors van dichtbij. Niets bijzonders dus.

locatiefoto Plein 1813_locatie_small

Tot mijn oog viel op de reflectie van de takken op de motorkap van een auto. Ik zag de takken opeens door een andere bril en de vormen van de auto maakten dat er interessante perspectieven waren ontstaan.

Ik stond opeens in een hele andere wereld en mijn beeld van groen transformeerde naar rood, grijs en blauw; de kleuren van de verschillende auto’s.

 

Het is zo fijn om weer bevestigd te worden dat er ‘Schoonheid van het Niets’ te ontdekken is op plekken waar je het niet verwacht! Door goed te kijken, de dingen anders te zien, kun je tóch prachtige schatten vinden.

Gelukkig kent Moniek mijn werk en kan ze meebewegen in het verhaal en genieten van de abstractie. Voor mij is het erg prettig als een opdrachtgever kan omschakelen van het beeld van een groen kastanje blad naar een rood gekleurd abstract werk.

Binnenkort hangt er een abstracte ‘Schoonheid van het Niets’ op het kantoor van Moniek met een mooi verhaal en een link naar de bomen die uit het raam te zien zijn.

Bekijk hieronder de serie:

De serie is in een oplage van 10 gemaakt en is dus ook te koop voor andere geïnteresseerden op verschillende formaten en afwerkingen.

NB Wil je ook een losse foto of een nieuwe serie ‘Schoonheid van het Niets’ op maat laten maken? Of ken je iemand anders waarvoor dit een aanwinst is? Leuk! Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.