voorinschrijving ‘alles is geweest’

Eén van mijn voornemens dit nieuwe jaar is om mijn nieuwe bundel Alles is geweest uit te geven. Het zal een mix worden van persoonlijke verhalen, vermengd met uitsneden uit de prachtige notitie briefjes die mijn oma voor zichzelf schreef om het leven ‘aan elkaar te knopen’ tijdens haar proces van dementerend ouder worden. Grafisch ontwerper Erla van der Pauw zal wederom de vormgeving verzorgen.

Mede dankzij voorinschrijvingen heb ik mijn vorige bundel Wasgoed kunnen realiseren. Het boekje is enthousiast ontvangen en ik ben nog steeds erg blij met het eindresultaat.

Mooie publicaties zijn er geweest in Den Haag CentraalFlow Magazine, Happinez en als kers op de taart de persoonlijke aanbeveling van Edwin Rutten.

Om een indruk van mijn nieuwe bundel te krijgen, heb ik hieronder de inleiding gekopieerd:


Toen mijn oma vergeetachtig werd en ik in 1997 een extra jaar Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten volgde, heb ik een project gewijd aan het proces van oud en vergeetachtig worden, haar dementie.

Om haar herinneringen vast te houden was mijn oma ze gaan opschrijven. Elk papiertje, bedrukt of niet, werd gebruikt om gisteren en vandaag uit elkaar te houden. Ze maakten de chaos in haar hoofd zichtbaar. Deze papiertjes waren hartbrekend en aandoenlijk tegelijkertijd. Ik wilde iets met deze briefjes doen en ik vroeg mijn familie ze aan mij te geven in plaats van weg te gooien. Dit laatste moest regelmatig gebeuren, aangezien mijn oma oude briefjes voor nieuwe aanzag.

Nadat ik het project had afgerond, is het bij mij op de plank blijven liggen. Mijn oma werd steeds slechter. Ze is geëindigd op een bed in het verzorgingstehuis, waar ze eind 2004 overleed. Iedereen gunde haar het einde.

Vierentwintig jaar later kwam ik de briefjes van mijn oma weer tegen. Het verdriet van het moment was inmiddels vervaagd en de schoonheid kwam weer bovendrijven. Ik lees haar verschillende aantekeningen en er bekruipt me een verdrietig, maar vooral ook warm gevoel.

In mijn kindertijd heeft mijn oma veel voor me betekend. Bij haar was ik thuis. Om een completer beeld van mijn oma vast te leggen, ben ik mijn jeugdherinneringen met haar gaan opschrijven. Hoe meer ik er beschreef, hoe meer ik besefte dat ze me zo dierbaar was en nog steeds is. Het zijn uiteindelijk zo’n twintig verhaaltjes en gedichten geworden waarin ik in gedachten weer even met haar meeleef.

Om mijn nieuwe bundel te kunnen realiseren, mijn kosten te overzien en de oplage te bepalen, wil ik weer werken met voorinschrijving. De prijs wordt € 24,95 (excl. verzendkosten). Als je geïnteresseerd bent om één of meerdere exemplaren te bestellen, mail dan joerivanbeek@yahoo.com (met je adres), zodat ik je op de lijst kan zetten. Als het boekje klaar is, zal ik het verzenden samen met de rekening.