Een verlaat verjaardagscadeau…

Woensdagochtend 3 september 2014, 9.00 uur. De bel gaat. Mijn schoonvader staat met zijn auto voor de deur. “Wat wil je voor je verjaardag?” vroeg hij eerder in maart. Ik hoefde niet lang na te denken: een foto-safari! Vorige keer was het ook een groot succes, toen gingen we een hele dag in en rond Luik ‘schatzoeken’ met mijn camera. Het is voor mij de ideale dag. Onderweg stoppen we bij interessante locaties. “Je moet gewoon zeggen als ik moet stoppen, hoor!” Ik voel me als een kind in de snoepwinkel. Hoef me niet te concentreren op de weg en route, alleen maar op al dat moois om me heen.

Deze keer is de bestemming Vlissingen. Van verschillende kanten ben ik getipt dat er hier zeker ‘Schoonheid van het Niets’ te vinden is. Het is een dag vol gezelligheid en vieze troep. Want op de een of andere manier zijn rommelige en niet al te schone locaties de plekken die mij aantrekken om te fotograferen. Locaties waar nog ruimte is voor mijn fantasie en waar ik nieuwe betekenissen kan geven aan voorwerpen. Zo komen we halverwege de dag op een terrein waar staal wordt verwerkt.

Het zonnetje schijnt, een koel briesje wind waait door mijn haar. Concentratie. Alle gedachten vervagen. De wereld bestaat uit composities en kleurvlakken. Zie ik iets waar mijn oog aan blijft haken om vervolgens bij in te zoomen en een nieuwe schat te ontdekken… Machines rijden af en aan. Stofwolken. Hier wordt zwaar werk verricht.

Na de eigenaar ervan te hebben overtuigd dat ik geen bedrijfsspionage verricht met mijn camera, mag ik vrij rondlopen op zijn terrein. En dat is heerlijk, beetje struinen tussen roestige platen en onduidelijk opgestapelde voorwerpen. Als ik het hier niet vind, ligt het echt aan mij! Mijn schoonvader legt ondertussen aan de mannen op het terrein uit dat ik kunstenares ben en ik de mooiste dingen zie in vlekken en verval. Dat vinden ze maar wat grappig. Trots vertellen ze hem wat ze maken: onderdelen voor windmolens. Ik ontdek grote metalen palen en erop: ja hoor, een braaf hondje en ander moois.

Rond 16.30 uur rijden we moe maar voldaan huiswaarts.

Wat een heerlijk verjaardagscadeau!

Joeri van Beek 02 ©Igor Wladimiroff   Joeri van Beek 03 ©Igor Wladimiroff   Vindplaats: Vlissingen #08   Braaf hondje, Vlissingen #01, NL ©Joeri van Beek  Vlissingen #03, NL ©Joeri van Beek  Vlissingen #06, NL ©Joeri van Beek  Joeri van Beek 05 ©Igor Wladimiroff     Joeri van Beek 01 ©Igor Wladimiroff   Vlissingen #02, NL ©Joeri van Beek    Vlissingen #04, NL ©Joeri van Beek