Een brief van de burgemeester

Speciaal voor de viering van het 60-jarige bestaan van Veldkamp Wassen en Stomen heeft Burgemeester Jan van Zanen het eerste exemplaar van de jubileum uitgave van mijn Wasgoed bundel in ontvangst genomen. Het is een mooi tweede leven van de verhalen die ik schreef rondom de wasserette en haar klanten.

Tijdens het interview met een journalist van de krant (lees het artikel ‘Veldkamp draait al 60 jaar wasjes’), vertelt Evelien Veldkamp, de eigenaresse van de winkel, de geschiedenis van de zaak. Fantastisch om te horen. Ze herinnert zich dat toen ze nog klein was, de wasserette na school een soort speelplaats was voor haar en haar broer. Wasmanden werden auto’s en klanten een luisterend oor.

Ik realiseer me nogmaals dat ik ook een geschiedenis met deze winkel heb. Niet alleen uit de tijd dat ik er een paar jaar werkte en ik de Wasgoed verhalen schreef, maar ook ik heb hier als kind veel tijd doorgebracht. Tijdens vakanties ging ik met mijn moeder mee naar de wasserette. Ik mocht muntjes in machines stoppen, de was in de centrifuge en droger doen, de sokken sorteren of theedoeken mangelen. Het werd altijd extra gezellig met de verhalen van Ada erbij, de moeder van Evelien, die toen nog de winkel samen met haar man Hans runde. We kregen zo een glimp mee van de internationale schaatscarrière van hun zoon Bart. Altijd enerverend en gezellig! De warmte straalde van de familie af en dat doet het nog steeds.

Afgelopen week ontving ik onverwachte post. Op de envelop prijkt een gouden logo van de Gemeente Den Haag. Er zit een brief in van de burgemeester met een handgeschreven boodschap erop:

“Veel dank voor uw ‘Wasgoed’, wat een heerlijke verhaaltjes.”

 

Wow! Ik voel me vereerd! Bijzonder te weten dat de burgemeester nu ook zelf deze verhalen heeft gelezen. Hij vertelde me tijdens onze ontmoeting dat hij een dagboek bijhoudt van alle ontmoetingen tijdens werkbezoeken. Dat er veel mooie verhalen te vertellen zijn, daar zijn we het roerend over eens!

Bedankt voor deze opsteker, burgemeester!

* Lees ook het artikel ‘Veldkamp draait al 60 jaar wasjes’, Telegraaf, 22-03-2024.
* Meer informatie over Wasgoed bundel
* Bekijk hier een beeldverslag van de jubileumviering.

Foto 1. Burgemeester Jan van Zanen en Evelien Veldkamp
Foto 2. Burgemeester Jan van Zanen
Foto 3. Burgemeester Jan van Zanen en Joeri van Beek
Foto 4. Het team van Stomerij Veldkamp, Burgemeester Jan van Zanen, Evelien Veldkamp, Frank Overhand, Ada en Hans Veldkamp en Joeri van Beek
Foto 5. Wasgoed bundel
Foto 6. Brief van burgemeester

Foto’s 1,2,4,5 © Jort Stengs