De werf met Van Klingeren

Tijdens de inspirerende uitreiking van de Lefgozahs awards 2016 van de Mannen van Schuim, tipte Leon Thier van Studio Leon Thier me over een werf in Pijnacker waar het Van Klingeren gebouw ligt opgeslagen. Dat klonk me goed in de oren in meerdere opzichten. Ten eerste vind ik het erg stoer en bewonderingswaardig dat je je zo inzet om een gebouw van kwaliteit te behouden (meer info over dit project onderaan deze blog)*. Ten tweede, hou ik er altijd van dit soort terreinen met rafelranden af te struinen, op zoek naar ‘Schoonheid van het Niets’. Voor mij dus redenen genoeg om op ‘foto-safari’ te gaan. Als teamgenoot nodigde ik fotograaf Peter de Ruig uit omdat hij het Van Klingeren gebouw meerdere keren fotografeerde toen het nog in Ockenburgh stond.

Nadat ik toestemming heb geregeld om te mogen fotograferen, gaan we op pad.

Mooi zonnig dagje en alle twee het gevoel dat we op schoolreisje zijn. We vinden het gedemonteerde gebouw een beetje overwoekerd door stekelige takken achteraan het terrein.

Het heeft ’s nachts gevroren en er ligt hier en daar nog wat ijs. Het licht en de gaten in de stalen kolommen zorgen voor  interessante accenten. Trappen komen uit in het niets. We laten ons vertellen dat de kozijnen in de paar zeecontainers zijn opgeslagen die ook het terrein staan.

Peter gaat enthousiast aan de slag en maakt prachtige foto’s. Mooi te combineren met de oude situatie (zie eerste foto hieronder).

©Peter de Ruig 01

©Peter de Ruig 05  ©Peter de Ruig 02

©Peter de Ruig 03 ©Peter de Ruig 04

Bovenstaande foto’s: © Peter de Ruig

Het kost mij wat meer tijd om mijn draai te vinden. Los komen van de bestaande vormen en op zoek gaan naar abstractie. Uiteindelijk vind ik een begin: twee Vergeten Gezichten die mij aankijken, als stille getuigen, op stalen onderdelen van het gebouw (zie hierna mijn foto’s).

©Joeri van Beek_Pijnacker 01  ©Joeri van Beek_Pijnacker 02

Na deze eerste vondsten  van een verborgen wereld begin ik er in te komen. De werkelijkheid helpt me hierbij: vrolijke kinderstemmen van verderop waaien aan en ganzen vliegen luid gakkend over. Dan kom ik een paar abstracte composities tegen.

©Joeri van Beek_Pijnacker 03  ©Joeri van Beek_Pijnacker 08

©Joeri van Beek_Pijnacker 06  ©Joeri van Beek_Pijnacker 05

©Joeri van Beek_Pijnacker 04  ©Joeri van Beek_Pijnacker 07

De afbeelding met nr 5 en de blauwe sterren vind ik op een container waarin de kozijnen zijn opgeslagen.

Nadat we ons door de begroeiing hebben gewrongen en weer van takken hebben ontdaan komen we aan de andere kant van de werf in de schaduw wat bevroren grond tegen. Het begint net een beetje te ontdooien. Ik word meteen enthousiast, want dit is echt zo’n situatie die maar kort bestaat. Over een half uur heeft de zon de voorstelling al weer laten verdwijnen.

©Joeri van Beek_Pijnacker 09  ©Joeri van Beek_Pijnacker 10

Bovenstaande foto’s: © Joeri van Beek

Al met al was dit weer een mooi safari-tochtje. We sluiten af met het gevoel dat we op een mini-vakantie zijn geweest. Wat is het toch heerlijk om op zoek naar schoonheid te gaan, die er gewoon al is, mits je maar wat beter om je heen kijkt dan je gewend bent tijdens je drukke bezigheden.

Ik ben heel benieuwd hoe de opgeslagen brokstukken weer één geheel zullen gaan vormen en kan niet wachten om ze weer opgebouwd te zien worden tot onderdeel van ‘Frank is een Binck’ aan de Haagse Binckhorst.

Peter de Ruig_©Joeri van Beek  Joeri van Beek_©Peter de Ruig

De fotografen in actie…

* Het gebouw werd ontworpen door architect Frank van Klingeren, in de jaren ’70 gebouwd als aanbouw van de villa Ockenburgh in Den Haag. In 1996 werd de jeugdherberg gesloten. In 2011 werd de Van Klingeren vleugel verwijderd en opgeslagen op een werf in Pijnacker. Volgens de nieuwe plannen zal naar verwachting het gebouw weer opgebouwd worden in de Haagse Binckhorst en katalysator worden voor een samenbundeling van functies zoals horeca, short stay, wonen en werken, een grote Co-Workings Space voor Start-Ups en de nodige parkeervoorzieningen.

De herbouw van het gebouw van Van Klingeren op de Binckhorst is de grootste verhuizing van een gebouw in Nederland.

Meer informatie: Stebru  –   De Mannen van Schuim   –   Studio Leon Thier   –  HVE architecten  –  HAACS