Een apart foto-safari trio…

Op pad met mijn creatieve aanwaai-neefje en zijn energieke opa.

Af en toe kom je iemand tegen die ook oog heeft voor het kleine. Die ook een zucht van verrukking slaat als hij een mooi beeld ziet door zijn lens. Die ook blij kan zijn met een grasspriet. Zo heb ik in de loop der tijd al een aantal safari-genoten om mij heen verzameld.

Afgelopen zondag was ik toch wel met de jongste kandidaat op pad! Het was me al opgevallen tijdens bergwandelingen op vakanties en tijdens andere familie aangelegenheden dat Karel, mijn aanwaai-neefje van 14 jaar, een bijzondere manier van kijken heeft. Via zijn instagram account ‘Karel-Art’ zie ik bovendien de meest uiteenlopende uitingen langskomen. Foto’s, schilderijen, tekeningen, schetsen, van alles en nog wat. Erg leuk om te volgen.

Ik had al eerder eens gevraagd of hij het leuk vond om een keer met me op pad te gaan. En na 1 jaar van “we gaan binnenkort afspreken” was het afgelopen zondag opeens zover. Mijn schoonvader trad wederom op als navigatie-specialist en zo gingen we met z’n drieën op pad. Op weg naar IJmuiden kwamen we na een korte overtocht met een pontje, op een industrieachtig gebied in Velsen. De blauwe deuren met vlekken gaven de doorslag: even stoppen! Composities, keuzes en vondsten werden bekeken en besproken via de schermpjes van de camera’s. Na een korte break van gevulde koeken en limonade gingen we verder op pad.

foto-safari-joeri-en-karel igor-en-karel foto-safari-karel

In IJmuiden rijden we op een kade. Hier ben ik eerder geweest, samen met Peter de Ruig (lees hier mijn eerdere blog), maar toen was er niets bijzonders te zien. Daarentegen ligt er nu een prachtig verweerd object: een soort grijper om visnetten in vast te klemmen. De zee en het veelvuldige gebruik hebben een spannende geschiedenis op het materiaal achtergelaten. En wat krijg je dan? ‘Schoonheid van het Niets’! Hier nemen we even onze tijd. Karel vindt naast foto’s ook nog een mooi schelpje en een klein krabbetje.

locatie foto-safari-karel-02 joeri-van-beek

Ik heb mezelf de regel opgelegd dat ik niets aan een foto verander, dat ik alleen vastleg wat er al is, het liefst zonder dat de oorspronkelijke functie zichtbaar is.

Karel daarentegen, maakt een voorstelling van een bootje op het strand door 2 stukjes schors tegen elkaar aan te zetten op de bodem van een aanhangwagen. De restanten zand en schelpjes vormen opeens de ideale omgeving voor het bootje.

Onderstaande drie foto’s zijn van Karel.

karel-01 karel-02 karel-03

Na een patatje bij snackbar de “Krokante krab”, rijden we verder. We komen een bord tegen met daarop een verwijzing naar “de ruïne van Bredenrode”. Dat moet volgens onze navigatie-specialist nader bekeken worden. En zo lopen we plots over een loopbrug de geschiedenis in. We vinden niet echt meer een onderwerp om foto’s te maken, maar komen wel een meisje tegen dat zich totaal gelukkig een prinses waant met haar net aangetrokken verkleedkleren. We zien mooi vers geplukte veldboeketten en ruiken de geur van een net aangestoken vuurtje. Ook ‘Schoonheid van het Niets’, al is het niet direct te vangen…

Bekijk hieronder mijn nieuwe vondsten ‘Schoonheid van het Niets’.
Klik op de foto’s voor een grotere en scherpere weergave.

ijmuiden-09 ijmuiden-04

ijmuiden-05 velsen_joeri-van-beek-01 ijmuiden-07-verborgen-beest